Uprawnienia określają, które grupy użytkowników mają dostęp do folderów i dokumentów w Pokoju Danych. Widok ‘Uprawnienia’ umożliwia zarządzanie widocznością i prawami dostępu w całym drzewie danych z poziomu jednego interfejsu.
Otwórz widok uprawnień
- Przejdź do zakładki Dokumenty .
- Przejdź do folderu, którym chcesz zarządzać.
- Użyj przełącznika Uprawnienia , aby otworzyć widok ‘Uprawnienia’
System automatycznie zapamiętuje Twoją aktualną lokalizację w drzewie danych, umożliwiając Ci natychmiastowe zarządzanie uprawnieniami do odpowiednich treści.

Wybierz grupy użytkowników
Gdy po raz pierwszy w sesji otworzysz widok Uprawnienia, możesz zostać poproszony o wybranie grup użytkowników, którymi chcesz zarządzać.
Po wybraniu:
- Wybrane grupy są wyświetlane w siatce uprawnień.
- Możesz porównywać uprawnienia w wielu grupach.
- Wybrane grupy pozostaną dostępne podczas poruszania się po Pokoju Danych.

Zrozumienie widoku uprawnień
Widok ‘Uprawnienia’ składa się z dwóch głównych obszarów:
Drzewo danych
Drzewo danych wyświetla strukturę folderów w Pokoju Danych. Możesz:
- Przeglądać foldery i podfoldery.
- Wybierz jeden lub więcej elementów.
- Przeglądać wskaźniki uprawnień wyświetlane w folderach.
Siatka uprawnień
Siatka uprawnień wyświetla wybrane elementy i uprawnienia przypisane do każdej widocznej grupy.

Modyfikuj uprawnienia
- Wybierz folder(y) lub dokument(y), którymi chcesz zarządzać.
- Znajdź grupę użytkowników w siatce uprawnień.
- Aby zaktualizować wymagane ustawienia uprawnień, kliknij ikonę lub kliknij prawym przyciskiem myszy wybraną opcję, a następnie wybierz uprawnienie.
Zmiany wprowadza się bezpośrednio z poziomu siatki, bez konieczności otwierania dodatkowych okien konfiguracji.

Automatyczne zapisywanie
Wszystkie zmiany uprawnień są zapisywane automatycznie. W widoku Uprawnienia nie ma przycisku „Zapisz”. Każda zmiana jest zapisywana natychmiast po jej wprowadzeniu.

Zmiany uprawnień do publikacji
Chociaż zmiany są zapisywane automatycznie, nadal wymagają publikacji, zanim staną się dostępne w widoku opublikowanym. Jeśli istnieją nieopublikowane zmiany uprawnień, globalny przycisk „Publikuj” wskazuje, że publikacja jest wymagana.
Aby uzyskać szczegółowe instrukcje, zobacz: Publikowanie zmian

Kopiowanie uprawnień między grupami
Możesz skopiować uprawnienia z jednej grupy i zastosować je do innych grup. Jest to przydatne podczas tworzenia nowych grup, które powinny odziedziczyć istniejącą strukturę uprawnień.
Aby skopiować uprawnienia:
- Wybierz grupę źródłową.
- Użyj akcji kopiowania uprawnień.
- Wybierz jedną lub więcej grup docelowych.
- Potwierdź akcję.
Wybrane grupy otrzymają skopiowane ustawienia uprawnień.

Powrót do widoku dokumentów
Po powrocie do widoku Dokumenty system przeniesie Cię do tej samej lokalizacji, którą przeglądałeś w widoku Uprawnienia. Dzięki temu możesz kontynuować pracę w Pokoju Danych bez utraty kontekstu.
Dodatkowe uwagi
- Uprawnieniami można zarządzać na poziomie folderów i dokumentów.
- Zmiany uprawnień są zapisywane automatycznie.
- Zmiany uprawnień nadal wymagają opublikowania, aby zostały uwzględnione w opublikowanym widoku.
- Uprawnieniami na poziomie folderu Root zarządza się osobno. Więcej informacji można znaleźć w sekcji Zarządzanie uprawnieniami na poziomie folderu Root

